ביער עם חברים ועצות רבי נחמן
"שני הקרוב פיקניק בפארק קנדה עם כמה חברים. מוזמנים מאוד. אנא אשרו אם מסתייע", כתב לי ידידי הסופר ר' רן ובר.
התאים. נסענו ולא הצטערנו. פגשנו חבורת חסידי רבי נחמן שמחים. רובם בעלי תשובה שהספיקו לא מעט בחייהם. לא יכולנו שלא לשים לב שהשיח של החבורה הופנה ברובו לשיפור עצמי ולעזרה הדדית שמטרתה להרים האחד את השני.
השיחה לא עסקה בחידושים אלא בהפנמה ויישום של תובנות הקשורות לנפש האדם ולעבודתו את בוראו. היער תרם לאווירה. כך גם הסעודה והילדים שהיו מקסימים.
לא רציונליים ולא במקרה
פרופ' דן אריאלי פותח, ברבות מהרצאותיו, בשאלות שהוא מפנה אל הקהל. מי אכל יותר משתכנן? מי הפריש פחות מדי לחסכון? מי הביט בהודעות טקסט בזמן נהיגה? מטרתו להוכיח לנו שלמרות שאנו אוחזים בעמדות רציונליות, בחיינו היומיומיים, אנחנו לא כאלה רציונליים.
כמובן שצריך להסכים עם העיקרון. תורת החסידות מעמיקה ומתארת את המקור לבעיה. זה לא שאנחנו לא רציונליים, אלא כשהרגש מתגבר, לשכל אין מספיק כוח להתמודד עמו. כשאדם כועס, למשל, כוח הרגש מתגלה בעוצמה ומסרב להישמע לקול ההיגיון.
כך למשל מדוע אנו יכולים לדעת שלא בריא להתעצבן או לאכול מזון לא בריא או לעשן או להיות בסטרס ועדיין ליפול שוב ושוב? או בניסוח אחר, מדוע אנחנו לא רציונליים כפי שהיינו רוצים להיות? הסיבה היא, על-פי החסידות, שהידיעה אינה מחייבת את הבחירה. זה שאנו יודעים דבר מה בשכל, עדיין לא אומר שבחרנו בו, כל רגע ורגע, כך שישפיע על רגשותינו, מחשבותינו ומעשינו.[1]
סדנת חברים
חזרה ליער. נראה שחבריי, חסידי ברסלב, מתעקשים להפוך את הידיעה לבחירה. להפוך את הרעיונות החסידיים לחלק מחייהם. השיחות, הקיבוץ, ההתבודדות, דחיית השגרה, שינוי זמני השינה וההשכמה. כל אלה הם בעיניהם אמצעים שיעזרו לנו לבחור נכון.
בדרך חזרה הביתה כבר ישבתי לקרוא בספרו החדש של רן: "אני והאין רוכבים על אופניים". הספר עושה בדיוק את זה. הוא מזמין את הקורא לסדנה, סוג של תרפיה ספרותית, שנועדה להאיר תובנות מתורת רבי נחמן ולהחדיר אותם בחיי הקורא.
***
הרשו לי לשרטט בקווים כללים עשרה עיקרים מאותה "סדנת יער", שנשענת על קטעים מתורת רבי נחמן ועולה מתוך הספר.
- כדי להתגבר על חסימות רגשיות, לעורר את הלב ולחיות חיים מלאי ריגושים חייבים להיות בתנועה. התנועה יוצרת התחדשות ומשפיעה על זווית הראייה. (ליקוטי מוהר"ן, תורה קנ"ו)
- הפרנסה, הקשיים ההתמודדויות, המפגשים עם אנשים הם בעלי ערך ותכלית. לא לחינם האדם לא נולד לתוך עולם שבו כל המעדנים מצויים כעפר. נכון ההתמודדות לא קלה, אבל רק דרכה אפשר להגשים את התכלית (ליקוטי הלכות, שבת, ז). וממילא כל מפגש עם כל אדם מקפל בתוכו פוטנציאל מעורר לגילוי (ליקוטי הלכות, שכירות פועלים, לט).
- לא מוצאים מוצא? הכל נראה חסום? שחררו ותצעקו לשמיים! הצעקה והידיעה כי אין ייאוש בעולם כלל יגלו את נתיב היציאה (ספר עצות ישרות, הערך עצה). ההתבודדות היא גם דרך טובה כדי למצוא את אותה עצה, אותו נתיב רצוי. וכדאי שתעשה בלילה, בזמן שהעולם ישן. כנראה לא חייבים לילה כפשוטו. אפשר פשוט להרדים את העולם. לכבות את הטלפון והמחשב.
- 224 פעמים חוזר רבי נחמן בליקוטי מוהר"ן על המילה רצון, בהקשרים שונים. גילוי הרצון האמיתי, השלם והנכון הוא רפואה לנפש. רצונות לא נכונים עלולים לגרור אתכם מטה.
- מי שרוצה להיות מסוגל להתעלות מעל הטבע, חייב להאמין שהוא מסוגל לכך, ואת האמונה הזאת עליו לבטא בתפילה (ליקוטי מוהר"ן, תורה ז).
- דנתי כבר באקזיסטנציאליזם העולה מתורת החסידות. היום הכי חשוב בעולם הוא היום הזה. הרגע הכי חשוב הוא הרגע הנוכחי. בברסלברית זה הולך כך: "צריך אדם שלא יחשוב מיום לחברו… וכן בעבודתו יתברך לא ישים לנגד עיניו כי אם אותו היום ואותו השעה" (ליקוטי מוהר"ן רע"ב).
- האדם עובר על גשר צר מאוד מאוד, ואם הוא יביט לימין או לשמאל הוא יפחד. לא להתפחד זה כנראה לא לעשות את עצמך מפחד. תמשיך ישר מבלי להביט לתהומות מימין ומשמאל.
- תמיד, בכל סיטואציה יש לאדם בחירה, בכל (ליקוטי מוהר"ן, חלק ב, תורה נ"ד), ובעצם בשביל אותה בחירה נבראו כל העולמות.
- להימנע מהשוואות. רק כך האדם יכול להכיר בייחודיות שלו עצמו. כי באמת, "אין אדם דומה לו כלל" (ליקוטי הלכות, הלכות פסח, הלכה ט) וממילא, כשמכיר בייחודיותו מכיר גם ביוקר של זולתו.
- ראיתם מישהו שמח? זה כנראה בא אחרי הרבה מאמץ. צריך ממש להיאבק, להתגבר בכל הכוחות, לדחות מאיתנו את השדים כדי להתגבר על מרה שחורה ולהיות שמח (ליקוטי מוהר"ן, חלק ב כד).
כדי לבחור בעצות הללו וליישם אותן בכל רגע בחיים כדאי ללמוד, להעמיק ולגלות כיצד הן עולות מתוך תפיסת הבריאה ותורת הייחוד שמשרטטת תורת הקבלה והחסידות.
אך אפשר גם להקל מעט ולקרוא את הסיפורים המתוקים של ר' ובר. סיפורים על ארבעה חברים שבמובן מסוים עוברים יחד את הסדנה, ויחד לומדים כיצד להשיג אושר בחיים כי "השמחה היא שורש נקודת כל התרי"ג מצוות שבתורה" (ליקוטי תפיות א, פט).
***
תזכורת (לא קשור לרשימה ולעקרונות שהובאו בה מתורת רבי נחמן):
לנצח כל רגע מחדש – הסדנה בהנחייתי. 8 מפגשים במרכז ליבא תל-אביב ללימוד ויישום שיטת בעל התניא. לפרטים נוספים.
**
[1] כמו באדם כך גם בבריאה. העיקרון שהידיעה אינה מחייבת את הבחירה עומד ביסוד התשובה לאחת השאלות הכי סבוכות בעולם המחשבה היהודית: כיצד ייתכן שהקב"ה נמצא בכל מקום, יודע הכל, ועדיין לאדם יש בחירה חופשית. כלומר, זה שהקב"ה יודע, ידיעה עצמית, כיצד נבחר לנהוג, אינו פוגם בבחירה החופשית הנתונה לנו. ראו: על-פי ש"פ תבא, תער"ב, קיב ולקוטי דיבורים א, 170.
ברסלב – זה יהדות עם לב !
האם זה לא שייך לנושא התבודדות ?